Одштампајте ову страницу
-->

Уведена ванредна ситуација у општини Врбас

18 новембар 2020

Штаб за ванредне ситуације општине Врбас на последњој седници донео је одлуку о увођењу ванредне ситуације у општини имајући у виду тренутне епидемиолошке прилике и константан број новозаражених вирусом Ковид -19.

Донете су и друге одлуке које обавезују јавна предузећа, приватне предузетнике и запослене, као и низ препорука за остале грађене. Мере се уводе како би се сузбила тренутна неповољна ситуација и смањио прогресиван раст броја оболелих са симптомима корона вируса. Према речима надлежних, тренутно је у Ковид центру врбаске Опште болнице на лечењу 42-оје пацијената. У ковид амбуланти дома здравља дневно се прегледа од 80 до 100 пацијената, тако да је прошле седмице У Врбасу тестирано 867 лица. Само за последња три дана вирус је потврђен код више од стотину пацијената.

У неким образовним установима ситација је била прилично аларманта, а проблем је био и у томе што су родитељи упркос симптомима, слали децу у школе и предшколску установу. Зато вртићи, основне и средње школе прелазе до 1. децембра на онлајн наставу. У том периоду извршиће се дезинфекција свих објеката. До првог децембра орочене су и остале мере Штаба за ванредне ситуације. Рад угоститељских објеката ограничен је до 21 час и биће појачане контроле њиховог рада. Сахране ће се обављати само у присуству најближих сродника и не више од 15 особа. Апелује се и да обележавање слава и других празника буде у присуству што мањег броја људи. Употреба спортских садржаја наредне две седмице биће могућа само онима који се професионално баве спортом. Штаб још једном апалеује да се грађани понашају одговорно. Посебно да се поштују прописане мере самоизолације јер је због њиховог непоштовања већ било случајева заражавања других лица, а међу њима и медицинских радника преко потребних за функционисање здравственог система.