Одштампајте ову страницу
-->

Предавање на тему управљања отпадом од хране у оквиру пројекта “FOOD waste generation and management – FOODY”

11 мај 2021

У Средњој стручној школи "4. јули" из Врбаса 10.5.2021. са почетком у 10 часова одржано је онлајн предавање са радионицом на тему управљања отпадом од хране у оквиру пројекта “FOOD waste generation and management – FOODY”.

Пројекат “FOODY” спроводе чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине (Факултет техничких наука, Нови Сад) уз финансијску подршку Амбасаде Сједињених америчких држава у Београду. Поред средње школе из Врбаса, пројекат „FOODY“ се спроводи и у другим градовима широм Србије: Суботица, Ниш, Нови Сад, Вршац, Руски Крстур, Београд, Бор и Лозница.

Ово је четврта година за редом да Департман спроводи пројекат у сарадњи са средњом школом из Врбаса. Прве године тема је била рециклажа амбалаже (SKAR пројекат), док су друге године средњошколци сазнали више о отпаду као енергенту (OKEj пројекат). Трећа година је била о концепту циркуларне економије (CIRCLE пројекат). Овогодишња тема је осмишљена да информише и едукује средњошколску популацију о актуелној проблематици настајања и управљања отпадом од хране и могућностима искоришћења овог типа отпада са циљем заштите животне средине.

У склопу предавања и радионице ученицима су изложени основни концепти настајања отпада од хране, како, зашто и где настаје овај вид отпада, које су последице по животну средину и значај адекватних програма управљања отпадом насталим од хране. Наведене активности су имале за циљ да ученицима пруже јасну слику о најактуелнијим политикама за заштиту животне средине, како на локалном, тако и на државном и светском нивоу. У другом делу радионице, ученици су добили практичан задатак на којем ће заједнички радити у наредном периоду. Резултате свог рада ће представити на јесен 2021. године у Новом Саду, на Факултету техничких наука, где ће, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, бити организоване дводневне активности за све представнике школа учесница на пројекту.