-->

Радионица о обновљивим изворима енергије у ССШ "4. јули"

16 мај 2023

У Средњој стручној школи "4. јули" одржана је нова радионица у оквиру пројекта "ЈАЧАЊЕ ОБРАЗОВНИХ КАПАЦИТЕТА СРЕДЊИХ ШКОЛА У СРБИЈИ У ОБЛАСТИ 'ЗЕЛЕНИХ' ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ". На тему обновљивих извора енергије са ученицима и професорима ССШ разговарали су чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине (Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду), у пројекту који финансијски подржава Амбасаде САД, а део је Alumni projekta Fulbrajt Alumniste професора Немање Станисављевића. Пројекат траје од септембра 2022. до септембар 2023. године.

"Ово је шеста година за редом реализације овог типа Fulbrajt Alumni пројекта, где се уз сарадњу са Департманом за инжењерство заштите животне средине спроводе пројекти у одабраним средњим школама из Србије, међу којима сваке године веома запажено место заузима и ССШ '4. јули' из Врбаса. Рециклажа амбалаже (SKAP пројекат) била је тема прве године, док су друге године средњошколци сазнали више о отпаду као енергенту (OKEj пројекат). Треће године посебан осврт је био на самом концепту циркуларне економије (CIRCLE пројекат). Након тога 2019/2021. године су била одржана онлајн предавања и радионица о актуелној проблематици настајања и управљања отпадом од хране и могућностима искоришћења овог типа отпада, са циљем заштите животне средине (FOODY пројекат). Тема прошлогодишњег пројекта базирала на проблему климатских промена (KLIMI пројекат).

Овогодишња тема је осмишљена да информише и едукује средњошколску популацију са посебним освртом на актуелну проблематику 'зелених' обновљивих извора енергије, које су тренутно од највеће важности, имајући у виду светске изазове снабдевања енергијом. Ученици и професори из 15 одабраних средњих школа из Србије учествују у низу различитих активности посебно осмишљених да додатно едукују ученике о релевантној теми зелених обновљивих извора енергије. Поред ССШ '4. јули' из Врбаса, пројекат се спроводи и у другим градовима широм Србије: Нови Сад, Београд, Зрењанин, Сремска Митровица, Вршац, Ниш, Бор, Руски Крстур, Бач и Лозница. У пројекат је укључено преко 250 учесника из целе земље.

Пројекат се фокусира на едукацију ученика средњих школа о појму 'зелене енергије', обновљивим изворима енергије (OIE), енергетском потенцијалу обновљивих извора енергије, доступним технологијама, како учинити 'зелену' енергију применљивом са најмањим могућим утицајем на животну средину, ваздух, воду, земљиште, биодиверзитет и здравље људи, као и о локалним и регионалним акцијама за имплементацију и коришћење 'зелене енергије'.

Према плану, представници школе биће ће на крају пројкета, на завршној радионици на Универзитету у Новом Саду, представници школа из које долазе и резултате свог задатка. Такође, свака школа ће добити сертификат о успешном учешћу у пројекту, док ће најбољи тим бити награђен новчаном наградом.

С обзиром да је енергетски сектор најважнији део привреде, јачање обновљивих извора енергије може имати значајан утицај на економски, али и одрживи развој земље. Имајући у виду ове чињенице, образовање младих генерација и њихово активно укључивање у акције са тематиком обновљивих извора енергије, чини се све важнијим у погледу развоја 'зелених' енергетских образаца друштва", наведено је након радионице у ССШ "4. јули".

 

Извор: vrbas.net

Srednja stručna škola 4. julli Vrbas - Logo

Контакт

Средња стручна школа „4. јули“

  • Адреса: Светозара Марковића 53, Врбас
  • Tel: 021/ 790- 600
  • Email: sss4juli@gmail.com

Vocational High School July 4th

Top