-->

Дечија недеља у ССШ "4. јули" - хуманост у првом плану

03 октобар 2023

Низом разних активности у обележавање Дечије недеље укључила се и Средња стручна школа "4. јули". Иако тематски различите, све активности обједињује хуманитарни карактер, потврда искрене жеље младих људи да на сваки начин помогну и буду подршка свима којима је она потребна.

Наиме, ученици ССШ "4. јули", у сарадњи са Друштвом за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада, обележиће данас изложбом слика и пројекцијом документарног филма 03. октобар - Европски дан аутизма.

"Ако стекнемо искуство толеранције у нашој породици, а затим према онима који су другачији, помоћи ћемо себи да будемо бољи људи, племенитији и хуманији у односу на оно што смо били јуче. Толеранција нас ствара бољим, ако смо обазриви према другима, укључујући и вршњаке, а посебно према оним за које се каже да имају аутизам. Ако размислимо о томе да свака особа осећа, није тешко да се сложимо да су сви људи који живе на планети Земљи достојни љубави и разумевања, без обзира на њихов изглед, интелектуалне и физичке способности. Деца, ваши вршњаци и одрасле особе, за које се каже да имају аутизам, такође осећају, можда дубље и више, јер су због мале могућности говора онемогућени да кажу своја осећања као ми, али они та осећања усмеравају унутра, ка себи. Толеранција и заједништво нам откривају да није аутизам оно што треба 'лечити', јер није ни болест, већ је подршка особама са аутизмом оно што друштво треба пружити онима који су другачији. Важно је учинити свет око себе удобним за све: и за оне који имају 'посебне' потребе и за оне који немају", заједно данас поручују ученици ССШ и активисти Друштва за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада.

Овим поводом ходнике школе красе слике деце за коју се каже да имају аутизам, настале на ликовној радионици под руководством академске сликарке Маје Стојановић. Изложба је продајног карактера, а у понуди су и платнене торбе на којима су штампани управо изложени радови. Такође, сви ученици ће током наставе имати могућност да погледају документарни филм Лазар, причу о свакодневном животу десетогодишњег невербалног дечака која се бави проблематиком особа за које се каже да имају аутизам.

Део ученика школе своје активности у оквиру Дечије недеље усмерио је ка спорту. Данас се у школи одржава футсал турнир на којем учествује 16 екипа, а 17. екипа, која чека победника турнира на завршном испиту футсал вештине, је екипа професора школе. После фудбала следи турнир у баскету "3X3", на којем ће учествовати 12 екипа ученика и две екипе професора. Оба турнира су хуманитарна и прикупљена средства биће усмерена у лечење једног ученика Гимназије "Жарко Зрењанин". Баскет турнир има и меморијални карактер - већ другу годину ово спортско дружење под именом "Небеска тројка", посвећено је чувању успомене на трагично настрадале професоре Средње стручне школе "4. јули" - Наташу Дангубић, Александру Протић и Миомира Ђурковића. Вредни организатори нашли су времена и за турнир у шутирању пенала на мале голове, у којем ће учествовати десет екипа.

 

Извор: vrbas.net

Srednja stručna škola 4. julli Vrbas - Logo

Контакт

Средња стручна школа „4. јули“

  • Адреса: Светозара Марковића 53, Врбас
  • Tel: 021/ 790- 600
  • Email: sss4juli@gmail.com

Vocational High School July 4th

Top